Muzeul de Pânze și Povești

Muzeul de Pânze și Povești este un centru cultural rural pentru dialog, un spațiu multifuncțional de recuperare, reutilizare adaptativă, cercetare, promovare și conștientizare a identității, patrimoniului textil & specificului local.
Este “centrul de comandă” al Asociației Mândra Project, locul în care tradiția se întâlnește cu tehnologia, iar colecțiile, expozițiile, evenimentele, atelierele pentru copii sau adulți și rezidențele de creație traduc identitatea culturală locală în limbaj contemporan, construiesc punți de comunicare între generații, oferă posibilitatea explorării satului românesc și integrarea lui în context universal.

Din 2010, Sat Mândra, în Transilvania
Proiectul este activ din 2010 și este localizat în satul Mândra, din Țara Făgărașului. Un proiect de familie, dedicat oamenilor și poveștilor locului, coordonat de Alina Zară. Muzeul se găsește în casa Mamei Ruța, prima casă din Mândra, construită “cu bani aduși din America și ciment la temelie.”
Fă-ne o vizită
Hai să facem, împreună, o călătorie culturală printre poveștile de la noi din comunitate! Povestim despre cum se pot crea punți de comunicare între generații și despre cum putem face Rai din ce avem!
La începutul lui 1900
La începutul lui 1900, oamenii din zonă plecau la muncă peste ocean, să facă bani, cu care să-și construiască o locuință proprie. Istoriografic, momentul este cunoscut ca “mia și drumul”. Pentru că oamenii plecau în necunoscut, spre un tărâm al făgăduințelor, ca să facă 1000 de dolari (atât costa o casă modernă pentru acele vremuri, făcută de o firmă de italieni) plus costul biletului de drum-întors cu vaporul.


Mii de oameni au plecat atunci din Țara Făgărașului în America. A fost un adevărat fenomen… Se spune chiar că pe vasul Carpathia, care a salvat supraviețuitorii de pe Titanic, se aflau și mândreni, în drumul lor spre visul american… De unde s-au întors doar câțiva, printre care și unchiul Gheorghe, care a ridicat împreună cu mătușa Maria căsuța, care acum a devenit locul de referință al comunității (care numără peste 1000 de oameni – peste 90% români, ortodocși). Unchiul și mătușa nu au avut copii și au luat “de suflet” pe bunica, Mama Ruță, căreia i-a rămas moștenire casa și care, la rândul ei, a dăruit-o nepoatei Alina. Casă care a suferit o serie de intervenții arhitecturale în perioada comunistă, apoi, după 2010, o restaurare funcțională, în cadrul căreia s-au păstrat cât mai multe elemente care arată călătoria acestei clădiri prin vreme și vremuri…

Structura Muzeului
Casa are Camerele-Muzeu de Sus (spațiul care găzduiește colecția etnografică locală și elemente care definesc cultural satului), Atelierul (spațiul de lucru pentru cercetători sau artiști naționali ori internaționali, copii sau adulți din comunitate și nu numai, etc), Apartamentul de Jos (rezidență de creație, care găzduiește prietenii Mândra Project, oameni care dau o mână de ajutor la construcția acelor punți pe care vom face transferul de identitate culturală locală între generații) Grădina (un spațiu deschis, cu culturi de legume, plante aromatice, pomi fructiferi, viță de vie și flori – toate îngrijite după rânduiala locului), Șopronul Cultural (am cumpărat o șură veche din sat, pe care vrem să o transformăm într-un spațiu confortabil, în care să putem avea întâlniri generoase cu comunitatea extinsă, expoziții temporare, evenimente, etc)